Je hond koel houden in de zomer: zo doe je dat (9 tips!)

9 handige tips - en leer herkennen wanneer je hond uitgedroogd is of écht last heeft van de hitte

Of ze nu enorm fluffy en pluizig, glad of kortharig zijn, de meeste honden kunnen gewoon gezond en actief zijn in de hitte. Op voorwaarde dat ze voldoende toegang hebben tot drinkwater en schaduw.

Dat gezegd hebbende, bepaalde hondenrassen kunnen nu eenmaal beter tegen de warmte in de zomer. En andere honden hebben echt hulp nodig om koel te blijven in de zomer. Daarom hebben we hier – speciaal voor jouw harige vriend(jes) wat tips om je hond koel te houden tijdens de zomer!

 

Tips om je hond koel te houden tijdens warm weer

 1. Geef je hond een ijspakket of een natte handdoek om op te liggen.
 2. Voeg ijsblokjes toe aan de waterbak.
 3. Maak een pierenbadje met ondiep, koel water.
 4. Bied toegang tot koele schaduw door een tarp of doek aan te rijgen of een schaduwscherm te gebruiken.
 5. Neem tijdens het wandelen een rugtas met een inklapbare waterschaal en een flesje koel water mee.
 6. Vervang een deel van hun normale dieet door ingeblikt voedsel.
 7. Loop niet op een hete stoep en overweeg eventueel schoentjes om hun tenen te isoleren.
 8. ’s Ochtends vroeg of ‘ s avonds speeltijd, oefening en wandelingen zijn het beste. Voorkom simpelweg de hitte van de middag.
 9. Geef je hond wat zelfgemaakte bevroren traktaties!

 

hond in de zomerEven goed badderen doet wonderen!

 

Herkennen of je hond het warm heeft

Ook belangrijk is uiteraard om überhaupt te herkennen wanneer je hond het erg warm heeft. Er zijn verschillende symptomen te herkennen bij honden, zowel op gebied van uitdroging als gebied van hitteaanval. Hieronder bespreken we ze allebei.

Uitdroging bij hond herkennen:

 • Diepliggende ogen
 • Sloomheid
 • Droge mond
 • Depressie
 • Knijp voorzichtig een huidplooi aan de bovenkant van de nek. Valt de plooi langzaam weer terug? Ook dit wijst op uitdroging.

Niet alle tekenen van uitdroging zijn gemakkelijk te detecteren. Als je vermoedt dat je hond mogelijk uitgedroogd is, dan wordt een bezoek aan de dierenarts aanbevolen.

Schoon, koel water doet overigens wonderen bij uitdroging bij honden. Probeer verschillende kommen, voeg een scheut wortelsap, kippenbouillon of stukjes van een favoriet fruit toe aan een van de kommen om het drinken aan te moedigen. Sommige honden genieten van een paar stukjes ijs in hun waterbak!

 

Hitteaanval bij hond herkennen:

 • Verhoogde temperatuur
 • Snel ademen en hijgen
 • Overmatige speekselvloed en verdikt speeksel
 • Vermoeidheid of depressie
 • Spierbevingen en schokkerig gedrag

Als je deze tekenen ziet, neem dan je hond mee naar binnen en neem contact op met de dierenarts. Verpak je hond in koude, natte handdoeken. Vooral het gebied rond de onderarm / buik / liesstreek moet goed bedekt worden. Een ventilator kan tijdens het afkoelen op de hond worden gebruikt.

 

mopshondje

Dit mopshondje is wel heeel goed geïsoleerd!

 

Honden die (niet) goed tegen warm weer kunnen

Over het algemeen doen honden met dunne, korte jassen – denk aan Beagles, Chihuahuas en Dalmatiërs – het het beste in de hitte. Honden met korte neuzen en dikke jassen zijn minder comfortabel als de temperatuur stijgt. Ook renhonden, zoals Hazewindhonden, kunnen het in de warmte heel goed uithouden.

Honden met korte snuit hebben wat meer moeite met hitte. Bulldogs, mopsen en Boston-terriërs zijn gevoeliger voor stijgende temperaturen. Ook grote en zware honden doen het niet al te best in de warmte.

 

Scheren of niet scheren?

Als je harige vriend een dubbele jas heeft zoals Mastiffs, Spitz of Terriersoorten, kom je misschien in de verleiding om gewoon al die fuzz af te scheren in de hoop ze koel te houden. Voordat je het scheermes breekt, moet je weten dat er verschillende nadelen aan kunnen zitten. Zoals een plotseling gebrek aan isolatie en verminderde bescherming tegen de zon. Dit is dus niet altijd aan te raden!

 

Nu jij: heb je zelf nog tips om je hond te beschermen tegen de warmte van de komende zomer? Laat het ons weten in de comments!

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!