De belangrijkste vitamines voor kindjes

Doorheen hun groeiproces hebben kinderen meer nood aan verschillende vitamines en mineralen. De kindertijd is een cruciale tijd om de juiste vitamines binnen te krijgen. Zo niet kunnen kindjes last krijgen van struikelblokken zoals ontwikkelings- en groeiproblemen, concentratiestoornissen en zoveel meer. Lees hier wat de belangrijkste vitaminen zijn voor kindjes en wanneer ze deze het meest nodig hebben.

 

Baby’s

Baby’s moeten snel groeien en hebben daarom nood aan vitamine D. Dat zorgt voor sterke beenderen die vlot groeien en herstellen. Het komt voor in moedermelk, maar in relatief kleine hoeveelheden. Daarom kan je wat extra toedienen, maar wel met mate. Het is trouwens een vitamine die je kind best tot de leeftijd van 6 regelmatig blijft innemen. Ook vitamine K is belangrijk voor een normale bloedstolling. Na 6 maanden heeft een baby ook meer ijzer nodig en fluor voor de tandjes. 

 

Zelf kan je als ouder vooraf je kindje al ondersteunen. Zo kan je als mama vanaf een maand voor je zwangerschap beginnen met foliumzuur te slikken. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van een ongeboren kind. Het maakt rode en witte bloedcellen aan, helpt de groei en werking van het lichaam en is cruciaal voor een goed immuunsysteem. 

 

Peuters en kleuters

Peuters gaan voor het eerst op ontdekking in de wereld. Ze experimenteren met eten en textuur en dat is vermoeiend. Daarom ondersteun je hen het best met verschillende vitamines. Onder andere vitamine A (voor het afweersysteem), B (om energie op te kunnen nemen uit voeding), C (als antioxidant), D (voor sterke botten en tanden), E (het voorkomen van ziektes) en K (voor een goede bloedstolling). Tip: sommige vitamines zitten vooral in groente en fruit. Als je kindje een moeilijke eter is, kan je hem of haar extra vitamine C toedienen om die vitale stoffen alsnog op te nemen. 

 

Schoolkinderen

Als kindjes gevarieerd en gezond eten, krijgen ze normaal gezien de juiste vitamines binnen. Bij uitzonderingen (zoals kindjes die niet veel of graag buiten komen) kan je extra vitamine D toevoegen door het tekort aan zonlicht. 

 

En mineralen dan?

Mineralen zijn ook onmisbaar, maar hebben we in kleinere hoeveelheden nodig. Als een kindje een verlaagd immuunsysteem heeft, helpen mineralen zoals zink, selenium en ijzer. Ook voldoende water en andere mineralen zoals natrium (denk aan zout) en calcium (melk) zijn belangrijk voor onze gezondheid. Buiten een gezond dieet zorg je best voor voldoende beweging en slaap voor de optimale ontwikkeling voor je kind. 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!