Vitamines zijn belangrijk voor een gezond leven. Omdat we lang niet alle vitamines uit onze voeding halen, is het belangrijk om deze aan te vullen. Ook voor kinderen is dit belangrijk. Zelfs nog belangrijker dan voor volwassenen, want kinderen moeten nog groeien. Om ervoor te zorgen dat je kind alle nodige vitamines binnenkrijgt, zijn multivitamines ontwikkeld. Handig, want zo krijg je er meerdere tegelijk binnen. Maar wat doen deze multivitamines precies en welke moet je kiezen als je kijkt naar al het aanbod dat er is?
Is het erg als kinderen weinig groenten eten?
Kinderen eten over het algemeen niet veel groenten, waardoor gedacht wordt dat zij veel vitamines mislopen. Maar onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft aangetoond dat zij die vitamines uit ander voedsel (zoals fruit, zilvervliesrijst, melk, aardappelen, et cetera) halen. Dat is al een flinke geruststelling. Toch is het belangrijk dat kinderen genoeg vitamines binnenkrijgen en daarom zijn multivitamines voor je kind verstandig. Zo helpt vitamine D het voorkomen van botproblemen en zijn andere vitamines in multivitamines belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een kind.
Welke multivitamines kan ik het best kopen?
In vitamines is geen verschil, want een molecuul vitamine is een molecuul vitamine. Wel kan het per product verschillen hoeveel andere grond- en hulpstoffen er zijn toegevoegd. Vaak zijn goedkopere varianten voorzien van meer ‘extra’ stoffen dan duurdere. Let vooral op of de vitamines die jouw kind nodig heeft, in de multivitamines zitten en wat de dosis is. Daarnaast is tussen de opname van natuurlijke of synthetische multivitamines vaak geen verschil. Van sommige vitamines wordt de synthetische vorm beter opgenomen, van andere de natuurlijke vorm. Verdiep je hier dus eerst in.
En waar moet ik verder nog op letten?
Op het etiket van multivitamines kun je precies zien wat erin zit. Vergelijk dit met de vitamines die je kind nodig heeft. Kinderen onder de vier jaar hebben in elk geval vitamine D nodig, het liefst 10 microgram. Voor peuters zijn vooral ijzer, vitamine D en DHA belangrijk. Over het algemeen geldt dat een lage dosering van vitamines (behalve van vitamine D) het best is. Dat komt doordat kinderen tijdens het eten ook al vitamines binnenkrijgen. Multivitamines met maximaal 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zijn voldoende. Een te hoge dosis is onnodig en kan zelfs schadelijk zijn.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Op veel potjes multivitamines wordt de afkorting ‘ADH’ gebruikt. Dat staat voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid; ofwel de hoeveelheid mineralen die je kind per dag nodig heeft. Elke leeftijdsgroep heeft een eigen ADH, wat soms ook wordt aangeduid met RI (referentie inname). Kinderen hebben ongeveer de helft van het aantal vitamines nodig dat volwassenen nodig hebben. Daarom is bij multivitamines voor kinderen een ADH van maximaal 50 procent prima. Dat is namelijk de helft van wat volwassenen op een dag nodig hebben aan vitamines.