Veelvoorkomende lichamelijke ongemakken bij het ouder worden

Als je ouder wordt, gaan de alledaagse bewegingen meestal een stuk minder soepel dan toen je twintig was. Het lichaam wordt wat kwetsbaarder en bepaalde fysieke functies werken niet meer optimaal. Zo merk je dat je misschien steeds vaker rust moet nemen, of last krijgt van je knieën of heup, waardoor lopen lastiger wordt.
Het is allereerst goed om te accepteren dat dit soort lichamelijke ongemakken nu eenmaal horen bij de leeftijd. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, maar jezelf niet overbelast of de verkeerde bewegingen maakt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om fit te blijven, en hulpmiddelen die het leven op je oude dag wat eenvoudiger maken. 

  1. Slecht ter been


Als je op leeftijd bent, komt het regelmatig voor dat je slecht ter been bent en gebruik maakt van een rolstoel of scootmobiel. Het is raadzaam om je woning hier goed op aan te passen om valpartijen te voorkomen. Zorg dat de ruimtes goed toegankelijk zijn door de vloeren egaal te maken en obstakels uit de weg te halen. Ook kun je ervoor kiezen om op de begane grond te gaan wonen. Wil je toch in een huis met meerdere verdiepingen blijven wonen, maar wordt traplopen steeds lastiger? Dan is een traplift een goede uitkomst. Met dit hulpmiddel kun je toch zonder valgevaar de trap blijven gebruiken. Op de website van https://handicare-trapliften.nl/trapliften/ vind je een uitgebreid aanbod met verschillende soorten trapliften.

  1. Knieartrose

Een pijnlijke knie komt vaak voor bij ouderen vanwege slijtage aan het kraakbeen. Wanneer de knie stijf en pijnlijk aanvoelt kost het moeite om de knie te buigen en strekken. Dit maakt dat bewegingen lastiger worden of op den duur niet goed meer mogelijk zijn. Om de kniepijn te verminderen is oefentherapie belangrijk. De oefeningen zorgen er ook voor dat de slijtage niet verergert.
Daarnaast is het van belang om de knie niet voortdurend te belasten. Overweeg bijvoorbeeld een rollator of een wandelstok voor wat extra steun bij het lopen, en vraag eventueel hulp bij het boodschappen doen. Heb je vaak pijn in knie bij traplopen? Ook in dit geval kan een traplift een goede oplossing zijn om veilig de bovenverdieping te kunnen betreden.

 

  1. Last van de spieren en gewrichten

Misschien heb je regelmatig last van spier- en gewrichtspijn of stijfheid, waardoor bepaalde fysieke handelingen moeizamer gaan. Als je ouder bent kan spierspanning of overbelasting zorgen voor pijnlijke gevolgen omdat het bindweefsel zwakker en minder elastisch wordt. Bij pijnlijke spieren en gewrichten is het ten eerste raadzaam om je te laten adviseren door een arts of fysiotherapeut. Een specialist kan je vertellen welke oefeningen er nodig zijn om de spieren soepeler houden en welke bewegingen je juist beter kunt laten. Probeer daarnaast dagelijks aan je lichaamsbeweging te komen door bijvoorbeeld een half uurtje te wandelen.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!