Voedingssupplementen en vitaminen: welke neem je best?

In het algemeen geven autoriteiten aan dat voedingssupplementen enkel goed zijn voor zij die een specifiek dieet hebben en dus niet alle vitaminen en mineralen uit gevarieerde voeding kunnen halen. De meeste onder ons kunnen deze vitaminen ook binnen krijgen bij een gevarieerd dieet en gezonde levenswijze. Maar voor vegetariërs, zwangere vrouwen en ouderen kunnen zo’n supplementen wel belangrijk zijn. Plan voor je supplementen neemt altijd een doktersbezoek en bloedafname: zo weet je of je lichaam tekorten heeft en waar je nood aan hebt. Let ook steeds op dat je de voorgeschreven dosis van de EFSA niet overschrijdt, en kies steeds voor producten die in Europa zijn geproduceerd en gecontroleerd zijn door je lokale voedselautoriteit.

 

Waar dient vitamine D voor?

Vitamine is belangrijk voor je immuunsysteem en een goede werking van de spieren. We maken dit zelf aan door de UV-straling op onze huid, en kunnen het ook opnemen uit onze voeding zoals bij zalm en eieren. Bij ouderen, maar ook bij zwangere vrouwen en vegetariërs, wordt vaak aangeraden om extra vitamine D in te nemen. Dit komt omdat oudere mensen minder vitamine D aanmaken. Bij gezonde jonge mensen, komt een vitamine D tekort vooral voor in de donkere wintermaanden. Een 15 à 30 minuten buitenlucht waarbij de zon delen van je huid raakt, houdt je vitamine D op peil.

 

Wie neemt best vitamine B?

Bij vitamine B wordt vitamine B12 het meest aangeraden en genomen door vegetariërs en vegans. Het helpt namelijk bij de aanmaak van rode bloedcellen, wat noodzakelijk is om zuurstof in het bloed naar organen te vervoeren. Het is daarom belangrijk voor je immuunsysteem, je hersenwerking en zenuwstelsel. Een tekort ontstaat gelukkig niet snel, want je lichaam slaat een voorraad op. Om een tekort vast te stellen, is opnieuw een bloedonderzoek nodig. Vooral aan vegetariërs en vegans wordt na bloedonderzoek aangeraden om extra vitamine B12 in te nemen aangezien het vooral in dierlijk voedsel voorkomt zoals vlees, zuivel en eieren. Vaak wordt dan een multi-supplement aangeraden dat ook foliumzuur en ijzer bevat.

 

En wat met calcium?

Calcium is zo’n ander mineraal dat vaak wordt ingenomen omdat het belangrijk is bij de vorming van botten en sterke tanden en de werking van je spieren. Zeker bij vegetariërs of mensen die geen dierlijke zuivel drinken, kan er een tekort ontstaan omdat calcium vooral voorkomt in melk, yoghurt en kaas, maar ook in noten en peulvruchten. Bij kinderen (in hun groeispurt) en ouderen is vaak wat extra calcium nodig. Belangrijk is wel om een teveel aan calcium te vermijden, dit kan namelijk ook schadelijk zijn. Zo vind je in plantaardige zuivel vaak een toevoeging van vitamine D, waardoor je misschien geen extra supplement nodig hebt.

 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!