Zo zorg jij dat je voldoende magnesium binnenkrijgt

Naast vitamines heeft ons lichaam ook mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Eén van de belangrijkste mineralen is magnesium. Dit mineraal helpt onder andere bij het omzetten van voeding in energie. Daarnaast is dit mineraal belangrijk voor de werking van hart- en bloedvaten, gezonde botten en de werking van skeletspieren. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. In deze tekst lees je hoe je dit doet.


Let goed op wat je eet

Om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt, is het allereerst van belang dat je goed let op wat je eet. Dit mineraal komt van nature vooral voor in plantaardig voedsel. Planten nemen magnesium namelijk op uit de bodem. Hierdoor komt dit mineraal onder meer voor in veel groenten die in Nederland verkocht worden. Benieuwd in welk voedsel allemaal magnesium zit? Wij hebben hier een aantal producten voor je op een rijtje gezet.

– Spinazie en broccoli
– Bananen en appels
– Amandelen, pinda’s en andere noten
– Volkorenproducten
– Superfoods
– Zonnebloempitjes, lijnzaad, pompoenpitten en andere pitten en zaden
– Basilicum, dille, bieslook en andere groene kruiden
– Kip en orgaanvlees
– Halfvolle melk en andere zuivelproducten

Magnesium wordt niet altijd goed opgenomen

De meeste Nederlanders eten dagelijks wel één of meerdere producten uit het bovenstaande lijstje. Geldt dit ook voor jou? Dan denk je misschien dat jouw lichaam voldoende magnesium binnenkrijgt. Toch is dit lang niet altijd het geval, want onze dagelijkse voeding bevat vooral anorganisch gebonden magnesium. Deze vorm van magnesium heeft een lage biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat ons lichaam magnesium uit reguliere voeding niet goed opneemt. Het gevolg hiervan is dat het niet vanzelfsprekend is dat ons lichaam voldoende van dit mineraal binnenkrijgt.

Hoe herken je een magnesium tekort?

Ons lichaam geeft zelf vaak aan als er sprake is van een tekort aan vitamines of mineralen. Helaas is een tekort aan magnesium niet makkelijk te herkennen. Wanneer er te weinig van dit mineraal aanwezig is in jouw lichaam, kunnen er spier- en zenuwstoornissen optreden. Je kunt last krijgen van spierkrampen, beven en stuipen. Een magnesium tekort kan ook psychische klachten tot gevolg hebben, zoals een depressie. Je kunt zelfs te maken krijgen met hartritmestoornissen, al komt dit niet bijzonder vaak voor bij en magnesiumtekort.Vul een tekort aan met voedingssupplementen

Als jouw lichaam te weinig magnesium binnenkrijgt, is het belangrijk om hier verandering in aan te brengen. Je kunt jouw eetpatroon aanpassen, maar voedingssupplementen met magnesium slikken behoort ook tot de mogelijkheden. Gebruik deze supplementen overigens alleen als aanvulling op en niet te vervanging van voeding met magnesium. Ben je van plan om een magnesium supplement te gebruiken? Zoek dan goed uit wat in jouw situatie de beste optie is. Voedingssupplementen met magnesium kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen.

 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!