Zou je een bodyscan moeten overwegen? 

In het verleden werd een MRI-scan alleen uitgevoerd in een ziekenhuis. Hiervoor had je beslist een verwijzing nodig. Vandaag de dag is dit niet langer het geval en kun je bij andere aanbieders terecht voor een MRI-scan zonder verwijzing. Daarom kun je bijvoorbeeld ook een bodyscan laten doen. In dit artikel lees je wat een total bodyscan precies is!

 

Wat is een bodyscan?

Met een bodyscan krijg je snel inzicht in je gezondheid en welzijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een MRI-scanner, wat een van de meest geavanceerde beeldvormingstechnologieën van dit moment is. Dit apparaat maakt duidelijke beelden van je lichaam, waardoor de arts potentiële gezondheidsproblemen kan vinden. Over het algemeen wordt bij een total bodyscan de belangrijkste delen van je lichaam onderzocht, denk aan je hart, hoofd, buik, bekken en rug. Zo kunnen ziektes en andere dingen gevonden worden door de zorgverlener.

 

Wie kan een total bodyscan krijgen?

In principe kan iedereen een total bodyscan krijgen. Vooral als je je zorgen maakt over je gezondheid of levensstijl is het echter een goed idee om zo’n MRI-scan van je lichaam te laten maken. Je komt dan meer te weten over je lichaam en kunt dan gerustgesteld worden, al kun je ook op de hoogte van bepaalde gezondheidsproblemen gesteld worden natuurlijk. 

 

Wanneer moet je een bodyscan overwegen?

MRI-scans van je lichaam worden gebruikt voor het diagnosticeren van diverse soorten aandoeningen. Hierbij kun je denken aan gescheurde ligamenten tot tumoren en letsel aan je ruggenmerg. Een bodyscan is dan ook zeer nuttig als je asymptomisch bent maar toch bang bent dat je iets onder de leden hebt. Een total bodyscan toont een volledig beeld van je lichaam waardoor je meer te weten komt over je huidige gezondheid. Verder zou je nog een DNA-onderzoek kunnen overwegen om je gezondheid te bevorderen.

 

Hoe werkt een total bodyscan?

Voor een MRI-scan van je lichaam moet je op een tafeltje liggen. Dit wordt vervolgens in een buis geschoven. Je moet tijdens de scan volledig stil liggen en mogelijk moet je soms ook nog je adem even inhouden. Het apparaat kan veel lawaai maken tijdens het onderzoek, daarom krijg je de kans om te luisteren naar de muziek tijdens het scannen. Een total bodyscan duurt meestal minstens een uur, je zult dus vrij lang op het tafeltje moeten liggen. Nadat de bodyscan afgerond is, krijg je al snel een rapport van de zorgverlener.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!