Alles over Klic- meldingen

Een paar weken geleden had ik besloten om mijn huis te verbouwen. Hiervoor moest ik een stukje uitgraven buiten mijn tuin. Van de aannemer kreeg ik de horen dat ik eerst een Klic- melding moest maken. Ik wist niet wat dit was en ging gelijk op onderzoek uit. Om eerlijk te zijn, snapte ik er persoonlijk niet al te veel van, zelfs na mijn onderzoek. Om deze reden heb ik alle over Klic- meldingen op één plek verzameld. Zo is het in één oogopslag duidelijk wat een Klic- melding is en wat ervoor gedaan moet worden.

Wat is een KLIC- melding?

De grootste vraag voor veel mensen is waarschijnlijk wat is een KLIC-melding? Klic staat voor ‘Kabels en Leidingen Informatie Centrum’. Een Klic- melding moet gedaan worden als er machinaal wordt gegraven. Om deze reden staat een Klic- melding ook wel bekend als een graafmelding. Het maakt hierbij verder niet uit hoe diep er gegraven wordt.

Het maken van een Klic-melding is wettelijk verplicht, zowel voor bedrijven als voor particulieren. Het doel van een Klic- melding is om graafschade en gevaarlijke situaties in de omgeving te voorkomen. Het zorgt ook voor meer veiligheid voor de graver. Bij een Klic- melding wordt er informatie gegeven over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen. Door het weten waar dit ligt, kan het vermeden worden en wordt het graven een stuk aangenamer en veiliger.

Het is daarnaast wettelijk verplicht om de Klic- melding op de graaflocatie beschikbaar te hebben. Als er toch graafschade ontstaat, moet de uitvoerder in staat zijn de juiste mensen te contacteren erover. Wanneer de juiste gegevens niet aanwezig zijn, kan er een boete gegeven worden.

Hoe maak je een KLIC- melding?

Een Klic- melding aanvragen is niet moeilijk! Er moet aangegeven worden in welk gebied er wordt gegraven, hoelang deze werkzaamheden gaan duren en wat de soort werkzaamheden zijn. Daarnaast moeten er een paar gegevens, zoals de namen en in welke sector de werkzaamheden zich bevinden, ingevoerd worden. Als laatst moet er alleen nog maar betaald worden. Een Klic- melding kost ongeveer €32. Vaak worden de aanvragen binnen één dag geleverd.

Eén Klic- melding is goed voor een gebied van 500 x 500 meter. Is het gebied groter dan dit, dan moeten er meerdere Klic- meldingen gedaan worden. Eén Klic- melding is daarnaast 20 werkdagen geldig. Dit betekent dat er binnen 20 dagen begonnen moet worden met de werkzaamheden. De gegeven informatie over kabels en leidingen kan gebruikt worden zolang de grond open is, of zolang er kan worden aangetoond dat er niets veranderd is in de ondergrond. Als de 20 dagen voorbij zijn zonder dat er begonnen is met graven, moet er een nieuwe Klic- melding aangevraagd worden.

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.

 

RubenWaslijn
RubenWaslijn
Ruben heeft een brede interesse, wat precies datgene is waardoor hij bij Waslijn.com is gaan schrijven. Hoofdzakelijk tikt hij echter artikelen over ondernemerschap en trends.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!