Een tijd van duurzaamheid

Ons ontdoen van ons afval is tegenwoordig een stuk ingewikkelder dan vroeger. Ik zie het in mijn eigen huishouden. Mijn vrouw en ik scheiden plastic-, papier-, gft- en restafval. Alleen al om uit te zoeken welke verpakkingen er precies bij het plastic afval mogen worden gedaan, moet je een universitaire opleiding hebben afgerond. Voor een huishouden is afvalverwerking al ingewikkeld, maar dit valt in het niet bij de afvalverwerking van een bedrijf. Het gaat hier immers om grotere hoeveelheden en in sommige gevallen om meer ingewikkelde stoffen. Vroeger werden deze gewoon in de rivier geloosd of in een gat in de grond gedeponeerd. Dat is (gelukkig) tegenwoordig verboden. Voor de ondernemer maakt dit er echter niet gemakkelijker om. Daarom kan het slim zijn om het bedrijfsafval door een professionele partij te laten verwerken. Zo heeft u er als ondernemer zelf geen hoofdbrekens meer aan.

De erfenis van decennialange afvaldumping

Een vriend van mij werkt voor een bedrijf dat zich specialiseert in bodemonderzoek. Voordat er een huis gebouwd wordt, moeten zij onderzoeken of de grond veilig genoeg is om bijvoorbeeld kinderen op te laten spelen (indien zich een tuin bij het huis bevindt). Volgens hem is dit vrijwel nooit het geval. Vooral in de grote steden is bijna alle grond vervuild met smerige stoffen, zoals dumpingen van een oude verffabriek of een ander chemisch concern. Pakwek vanaf 1900 tot de jaren 70 waren er geen regels voor het dumpen van afval. Gedurende lange tijd gebeurde dit dan ook waar het voor de fabrikant het goedkoopste was. In een gat in de grond of in een nabije rivier. In de jaren zeventig vroeg menig wetenschapper zich af hoe lang de mensheid nog kon bestaan, als het zich als smeerlappen bleef gedragen.

Schonere tijden

Gelukkig zijn de tijden veranderd. De meeste ondernemers nemen tegenwoordig hun verantwoordelijkheid voor een schone omgeving en een duurzame toekomst. Dat dit niet per se eenvoudig is, las u reeds in de eerste alinea. Bedrijfsprocessen moeten duurzamer, uitstoot moet minder en afval moet op een nette manier worden verwerkt. Gelukkig zijn er professionele partijen zoals GP Groot die zich hierin specialiseren. Zij zorgen ervoor dat al uw afval wordt verwerkt op de manier zoals het hoort. Ze hebt u er als ondernemer geen omkijken meer naar. Waar we zo ook geen omkijken naar hebben, is de smeerlapperij van de 20ste eeuw. De tijd van ongecontroleerde lozingen en dumpingen, behoort gelukkig voorgoed tot het verleden!

RubenWaslijn
RubenWaslijn
Ruben heeft een brede interesse, wat precies datgene is waardoor hij bij Waslijn.com is gaan schrijven. Hoofdzakelijk tikt hij echter artikelen over ondernemerschap en trends.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!