Het nieuwe werken: zorgen dat alles schoon is en blijft

Er is veel meer aandacht gekomen voor hygiëne op de werkplek, nu we weten dat een matige hygiëne kan zorgen voor uitbraak van kleine en grote ziekte epidemieën. Een schone werkplek, maar ook schone gemeenschappelijke faciliteiten kunnen op de korte en lange termijn grote problemen voorkomen. Waar moet een bedrijf aan denken als deze het bedrijf hierop aan gaat passen?

 

Houd het buiten de deur

 

Als het gaat om ziekteverwekkers geldt dat deze zoveel mogelijk buiten de deur moeten worden gehouden. Was in veel bedrijven bij de leiding en/of bij de werknemers ‘je komt gewoon werken tenzij je écht niet meer op je benen kan staan’ de instelling, inmiddels weten we dat dit niet stoer, goed of verstandig is. Door ziekig op je werk te verschijnen neem je doelbewust het risico hier anderen ook ziek te maken. Wat bij jou een onschuldige verkoudheid is, kan voor hen veel grotere gevolgen hebben.

 

Binnen steeds meer bedrijven gaat deze mentaliteit dan ook de deur uit. Ziek is ziek. En een beetje ziek, betekent niet dat je toch naar het werk kan komen. Ben je fit genoeg om te werken, is er altijd wel iets dat je op afstand kunt doen, zonder het risico te lopen je collega’s te besmetten.

 

Door op deze manier te gaan denken, en medewerkers er actief op te wijzen met klachten thuis te blijven, blijven als het goed is een groot deel van de ziekteverwekkers ook buiten de deur. Toch is dat niet genoeg om de verspreiding van ziektes te voorkomen; lang niet iedereen merkt het tenslotte als er toch een virusje actief is in het lijf. Om die reden worden binnen bedrijven steeds meer maatregelen genomen die extra hygiëne bieden.

 

Handen wassen: niet alleen na het toiletbezoek

 

Juist als mensen een hele dag in elkaars nabijheid werken, is de kans groot dat zij allerlei spullen aanraken die een ander ook heeft aangeraakt. Dat is geen probleem, als de ander maar schone handen had op dat moment. Om die reden duiken binnen bedrijven op steeds meer plekken zeepdispensers op, zodat de handen regelmatig kunnen worden gewassen. Was dat eerst alleen na het toiletbezoek een gewoonte, nu zou dat bijvoorbeeld ook het geval moeten zijn voordat er koffie wordt gehaald, en liefst ook erna. Wanneer iedereen zich aanwent regelmatig de handen te wassen, zullen oppervlakten niet snel vies worden.

 

Zeker als er sprake is van flexplekken, of medewerkers in de loop van de dag op verschillende plekken aanschuiven, is ook het reinigen hiervan belangrijk. Goede schoonmaakmiddelen op alle werkplekken zou heel normaal moeten zijn, zo worden medewerkers gestimuleerd hun werkplek schoon achter te laten en/of te reinigen voor zij er plaats aan nemen. Dit soort maatregelen beginnen voor veel mensen al tot de normale, dagelijkse gang van zaken te behoren. Aan werkgevers de taak om dit ook zo te houden, onder andere door dit actief te faciliteren.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!