Waarom de boekhouding zo belangrijk is voor jouw bedrijf, ook als zzp’er of starter

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan krijg je ineens met allerlei zaken te maken waar je in loondienst geen last van had. Eén van deze zaken is de boekhouding. Veel ondernemers hebben hier geen kaas van gegeten. Geldt dit ook voor jou? Dan kijk je mogelijk niet of nauwelijks om naar de administratie van jouw bedrijf. Verstandig is dit niet, want de boekhouding is een essentieel onderdeel van het ondernemerschap. Dit geldt ook voor zzp’ers en starters. Helaas ziet lang niet iedere ondernemer het belang van boekhouden in. Behoor jij ook tot deze groep? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk waarom de boekhouding zo belangrijk is voor jouw bedrijf.

Het is wettelijk verplicht


Boekhouden kost je behoorlijk wat tijd. Deze tijd steek je als ondernemer ongetwijfeld liever in de dagelijkse bezigheden van jouw bedrijf. Veel ondernemers kijken daarom het liefst zo min mogelijk om naar hun boekhouding. Dit is niet verstandig. Waarom niet? Omdat je als ondernemer in Nederland wettelijk verplicht bent om een administratie bij te houden.

Naast de verplichting om jouw administratie bij te houden, ben je ook verplicht om deze te bewaren. Voor ieder bedrijf, dus ook voor zzp’ers en starters, geldt dat zij hun administratie minimaal 7 jaar moeten bewaren. Bepaalde gegevens moet je zelfs 10 jaar bewaren. Ook dit is wettelijk geregeld. Je bepaalt zelf hoe je jouw administratie bewaart. Dit mag op papier, maar ook digitaal.


Boekhouding geeft je inzicht in jouw bedrijf


Menig ondernemer doet de boekhouding alleen omdat dit wettelijk verplicht is. Toch moet je het niet als een blok aan jouw been zien. Boekhouden is namelijk ook belangrijk omdat het je inzicht in jouw bedrijf geeft. Gaat het jouw onderneming voor de wind? Dan is dit terug te zien in de administratie. Het kan ook zijn dat het de laatste tijd juist iets minder gaat. Door jouw boekhouding regelmatig bij te werken, word je tijdig gewezen op (naderende) problemen. Hierdoor kun je het tij mogelijk nog keren. Zie de boekhouding dus niet alleen als een verplicht nummertje, maar besef ook dat je er als ondernemer zelf baat bij hebt.


Aangifte doen wordt makkelijker


Iedere inwoner van Nederland moet jaarlijks belastingaangifte doen. Als je in loondienst bent, krijg je enkel te maken met aangifte inkomstenbelasting. Als zzp’er of starter moet je daarnaast btw-aangifte doen. Bij deze aangifte geef je aan de Belastingdienst door hoeveel btw je ontvangen en betaald hebt. De btw-aangifte kun je per jaar doen, maar het kan ook per maand of kwartaal. De meeste ondernemers doen deze aangifte per kwartaal. Wil je dat deze aangifte jou niet onnodig veel tijd kost? Dan is het belangrijk om jouw boekhouding bij te houden. Je hebt dan direct inzicht in de gegevens, waardoor je snel weet wat je door moet geven aan de Belastingdienst.


Zelf doen of uitbesteden?


Als je zelf geen kennis hebt van boekhouden, overweeg je mogelijk dit uit te besteden. Dit kan, maar besef je wel dat dit jou flink wat geld kost. Wil je deze kosten niet maken? Schaf dan een boekhoudprogramma aan. Dankzij zo’n programma ben je in staat om zelf de boekhouding te doen, zelfs als je hier totaal geen verstand van hebt. Kies overigens nooit lukraak een boekhoudpakket uit. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat het om een pakket gaat dat niet geheel aansluit bij jouw bedrijf.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!