Wat is het verschil tussen CRM & ERP?

Hoor jij het in Keulen donderen bij deze twee termen of heb je ze al eens een keer tijdens een management meeting gehoord? CRM & ERP zijn beide (software-) systemen die de werking van een bedrijf verbeteren. Maar wat is nu het verschil?

 

Customer Relationship Management vs. Enterprise Resource Planning

CRM staat voor Customer Relationship Management, terwijl ERP voor Enterprise Resource Planning staat. Bij CRM ligt de focus dus op een specifiek aspect van je bedrijf, namelijk klantrelaties, terwijl ERP systemen vooral gericht zijn op het samenbrengen van bedrijfsprocessen zoals productie, verkoop, logistiek en facturatie. Laten we even een voorbeeld nemen: stel je werkt voor een houtbedrijf en er komen orders binnen voor klanten. Een ERP systeem zorgt ervoor dat de voorraad wordt gecheckt of de onderdelen van de order in voorraad zijn, en stuurt orders naar leveranciers en naar het personeel. Daarnaast plant het ERP systeem ook de logistiek in en de facturatie. Waar CRM in zo’n situatie voor kan worden gebruikt is bijhouden of facturen zijn betaald, of het een nieuwe of oude klant is, of er reeds contactmomenten waren en of er een opvolging nodig is voor de order. Een sales of klantverantwoordelijke kan zo inspelen op de noden van de klant.

 

Welke ERP systemen zijn er?

CRM & ERP zijn dus heel andere systemen, maar ook binnen ERP softwaresystemen heb je grote verschillen. Dat is natuurlijk niet zo raar, want elk bedrijf en kmo heeft andere noden en een andere structuur. De belangrijkste bedrijfsprocessen die een ERP systeem samenbrengt zijn stock, verkoop, boekhouding en logistiek, maar ook management kan via een ERP systeem de performance van een bedrijf bijhouden. Terwijl het houtbedrijf uit ons voorbeeld nood heeft aan logistiek en beheer van leveranciers, is dat bij een kledingwebshop waarschijnlijk anders. Verschillende pakketten is één ding, maar welke ERP systemen zijn er? Je hebt drie soorten: een lokaal ERP-systeem via de interne server van je bedrijf of een cloud ERP waarbij je je abonneert op een online service. Hierdoor heb je altijd toegang tot je data. Ook een combinatie van de twee (ERP hybride) is mogelijk, zo maak je je lokale server online beschikbaar.

 

Hoe kies je een ERP of CRM systeem?

Bij een ERP systeem is het vooral belangrijk dat je kiest voor een systeem dat is afgestemd op de bedrijfsactiviteiten, sector en bedrijfsgrootte. Je kan echter ook voor een future-proof systeem kiezen dat meegroeit met jouw bedrijf of kiezen voor een compleet platform met een geïntegreerd CRM- en boekhoudsysteem. Qua CRM is het vooral belangrijk dat je het kan integreren met andere processen, het gebruiksvriendelijk is en dat het upselling faciliteert.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!