Wat je niet mag vergeten als je start als zelfstandige

Je hebt alle voorzorgen genomen om je eigen zaak op te starten, en nu wil je écht aan de slag. ‘Is er niet iets wat ik over het hoofd zie?’ Het antwoord is waarschijnlijk ja. Maar geen zorgen, wij hebben alvast een lijstje samengesteld van zaken die je zeker niet mag vergeten.

Reclame en marketing

Een bedrijf inhuren om voor jou te adverteren kan zeker als starter onbetaalbaar aanvoelen. Daar ben jij ook nog niet mee bezig als ondernemer. Toch is het heel belangrijk om vanaf het begin een duidelijke strategie en uitstraling aan je merk te geven. Je moet jezelf kunnen verkopen. Denk dan aan wat jouw zaak uniek maakt. Dat gaat uiteindelijk de doorslaggevende factor zijn voor jouw doelgroep om gebruik te maken van jouw product of dienst. Positioneer jezelf dus stevig in de markt en heb een duidelijke uitstraling.

Gepaste kledij

Zeker als je een fysiek beroep uitoefent moet je voorzien zijn van de juiste werkkleding. Daaraan denken kan verloren gaan in de zee van administratie en geregel. Zelfs als je er aan denkt, wordt dat vaak genegeerd want ‘dat zijn zorgen voor later’ of ‘het lukt nu wel in mijn versleten jeans’. Dat is een beginnersfout. Niet alleen is het eigenlijk verplicht om werkkleding te dragen, het oogt professioneler wanneer je bij klanten aankomt in gepaste werkbroeken en uitgerust materiaal. 

Boekhouding en administratie

Boekhouding en administratie zijn dingen die je echt wel uit handen mag geven. Jij start je eigen zaak op omdat je specialist bent in een bepaald gebied. Dat houdt niet altijd boekhouding en administratie in, wat jobs zijn op zichzelf. Misschien denk je dat je kosten kan besparen, maar eigenlijk loop je vaak winst mis omdat je te veel tijd in je administratie stopt en te weinig in je echte business. Zeker in het begin kan je best iemand inhuren om je daarmee te helpen. 

Professionele kosten voor je opstart

De kans is groot dat vlak voordat je je zaak startte, je al kosten hebt gemaakt die daar mee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan computers of programma’s voor vertalers en copywriters, verf voor schilders of toga’s voor advocaten. Kosten die je 3 maanden voor de opstart van je zaak gemaakt hebt laat de fiscus namelijk nog toe om af te trekken. Vergeet dus de bonnetjes niet bij te houden!

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!