Wees flexibel, wees Agile.

Heb jij er weleens over na gedacht om je hele bedrijf om te gooien? Van een traditionele, bureaucratische hiërarchie tot een flexibele en gedecentraliseerde omgeving? Het kan natuurlijk dat het voor het bedrijf dat je runt totaal niet passend is en heeft deze flexibiliteit niet zo heel veel toegevoegde waarde. Toch blijkt dat vaak men productiever te werk zal gaan op het moment men meer flexibiliteit tijdens het werk ervaart. Dit geeft ruimte voor je werknemers om naar een algemeen doel te werken op een wendbare manier die makkelijker kan inspelen wat er ad hoc kan gebeuren. Ik heb het hier over het agile werken.

Wat houdt Agile werken precies in?

Letterlijk, agile staat voor wendbaar, lenig en flexibel. In dit geval wordt er meer een soort manier van denken, werken en organiseren bedoelt. Hiermee is het ook de bedoeling om makkelijk in te kunnen spelen op wat er gebeurt van buiten uit en staat klant tevredenheid centraal. Een aantal principes van agile zijn het hebben van een flexibele strategie, multidisciplinaire teams, korte cycli en visueel werken. Dit klinkt misschien wel erg veelbelovend en misschien ook wel makkelijk om te bereiken. Toch moet je jezelf niet vergissen en is het zeker aan te raden om eerst een Agile training te volgen. Zo leer je alle ins- en outs en zal de agile transitie ook makkelijker verlopen.

Wordt een ware scrum master.

Nu is het niet zo dat agile een “one size fits all solution’’  is. Ieder bedrijf is anders en heeft zijn eigen software development nodig. Het is daarom ook zo belangrijk dat je eerst zelf een cursus volbrengt om agile te kunnen werken en te snappen. Er zijn wel zo een 40 methodiek om tot agile te kunnen overgaan. Ik ga ze nu niet allemaal benoemen. Wel ga ik de scrum methodiek even benoemen. Scrum is over het algemeen redelijk simpel en een flexibele methode die vaak wel op vele producten of diensten toegepast kan worden. Scrum staat ook wel bekend om zijn simpele, flexibele en makkelijke communicatie en om zijn samenwerkingen die binnen deze methodiek van toepassing is. Binnen het scrum werken zijn 3 rollen te onderscheiden. Je hebt de product owner, hij of zij vertegenwoordig interne en externe klant, scrum master, deze persoon heeft de facilitator rol binnen het project, en een ontwikkelteam. Ook om een scrum master te kunnen worden bestaat er een speciale scrum master training. Dit is ook zeker aan te raden om iemand deze cursus te laten volgen om op deze manier ervoor te zorgen dat het bedrijf de juiste handvaten zal hebben.

RubenWaslijn
RubenWaslijn
Ruben heeft een brede interesse, wat precies datgene is waardoor hij bij Waslijn.com is gaan schrijven. Hoofdzakelijk tikt hij echter artikelen over ondernemerschap en trends.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!