Zelfstandig in bijberoep, hoe doe je dat?

Als je erover nadenkt om een extra centje te verdienen met je hobby, dan is zelfstandig worden in bijberoep net wat je zoekt. Je zegt je vaste job dus niet op, maar doet er een nevenactiviteit bovenop. Een voorwaarde is dus dat je wel in loondienst werkt als werknemer. Als je dan na je werkuren of in het weekend nog extra verdient, dan doe je dat in bijberoep. Als je meer dan de helft van het aantal uren dat je in een voltijdse loondienst zou presteren wil besteden aan een andere verdienste, dan word je zelfstandig in hoofdberoep. 

Wat eerst? 

Allereerst moet je dus de regelgeving checken. Kom je wel in aanmerking om als zelfstandige in bijberoep te beginnen? Ga je wel klanten kunnen vinden en weet je exact waar je aan wilt beginnen? Stel een ondernemingsplan op met je doelen, strategieën en financiële verwachtingen. Zelfstandig worden in bijberoep brengt kosten met zich mee die je vooraf wilt incalculeren. Als je zelfstandig wordt in bijberoep neem je natuurlijk wat minder financieel risico dan als je in hoofdberoep begint. Daarom is dit een ideaal testmoment om uit te zoeken of je hier verder in wilt gaan, en is een ondernemingsplan een mooie kijk op hoe realistisch je verwachtingen zijn.

Administratieve regeling

Als je ondernemingsplan er pico bello uitziet en je de stap wilt nemen om zelfstandig te worden, is het tijd om eraan te beginnen. Allereerst moet je eenmanszaak ingeschreven zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zij kennen jou dan een ondernemingsnummer toe. Met dat ondernemingsnummer kan je dan je btw nummer aanvragen. Dat nummer moet vermeld worden op al je documenten en dient om de btw-inning en -doorstorting soepel te laten verlopen. Daarna sluit je je aan als zelfstandige om te kunnen genieten van sociale bescherming. Wat je dan nog rest is een zakelijke bankrekening, verzekeringen en eventuele vergunningen. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholvergunning voor horecazaken. 

Na je start

Wanneer je vertrokken bent en alle administratieve zaken in orde zijn, kan je beginnen. Zorg dat je je administratie bijhoudt en een goede boekhouder vindt. Dat is alle centen waard. Vergeet ook niet dat zelfstandig werken een leerproces is. Je zal altijd op de hoogte moeten blijven van nieuwe ontwikkelingen in je sector, en je vaardigheden moeten blijven aanscherpen. Zo kan je je zaak blijven volhouden en eventueel een overstap maken naar zelfstandige worden in hoofdberoep. 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!