Zo worden jouw facturen binnen een dag betaald

Als harde werker zie je natuurlijk graag een snelle vergoeding tegemoet. Helaas weten mensen die veel met facturen moeten werken maar al te goed dat een betaling vaak lang op zich laat wachten. In veel gevallen moet je zelfs achter betalingen aan, wat niet bepaald goed is voor je klantrelaties. Gelukkig bestaat er een oplossing voor dit probleem: factoring. Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarbij je de facturen van je onderneming verkoopt aan een factoringmaatschappij. In dit artikel leggen we alles rondom factoring uit en vertellen we welke voordelen factoring voor jouw bedrijf kan hebben. 

 

Factoring en het kostenplaatje

Factoring is dus een alternatieve financieringsvorm, maar dit zegt op zich niet zoveel. Je kunt factoring zien als een manier om je facturen snel te laten betalen, zonder de betalingstermijn af te hoeven wachten. Met factoring verkoop je een deel of alle facturen van je bedrijf aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt vervolgens binnen een dag het totale bedrag van de factuur en houdt daar een vergoeding op in. De factoring kosten, ook wel factorfee genoemd, bestaan uit een percentage van het totale bedrag van een factuur. Over het algemeen schommelt de factorfee ergens tussen de 0,5% en 5% en is afhankelijk van de omzet van je bedrijf en het contract dat je met een factoringmaatschappij hebt gesloten. In de meeste gevallen geldt: hoe meer omzet, hoe lager de factorfee.  

 

De verschillende soorten factoring

Nu we de factoringkosten en factoring betekenis hebben vastgesteld, kunnen we door naar de verschillende soorten factoring. Er zijn twee soorten factoring die veel worden gebruikt: traditionele factoring en American factoring. Bij traditionele factoring sluiten bedrijven een langdurig contract met een factoringmaatschappij waar strenge voorwaarden gelden. Dat staat dan weer tegenover een relatief lage factorfee. Alle facturen gaan bij traditionele factoring rechtstreeks naar de factoringmaatschappij en daarom wordt het hele debiteurenbeheer overgedragen aan de factoringmaatschappij. Dat scheelt dus een hoop werk voor het bedrijf. Deze factoring soort is daarom populair bij grote bedrijven met een extra grote debiteurenportefeuille. Bij American factoring mag het bedrijf zelf bepalen welke facturen er aan de factoringmaatschappij worden verkocht. Bij deze soort factoring gelden minder strenge voorwaarden en kortere contracten, maar de factorfee ligt hier wel relatief hoger dan bij andere soorten factoring. American factoring is vooral in trek bij MKB en zzp. 

 

Snelle betaling en betere cashflow

Factoring zorgt er dus voor dat je facturen snel worden betaald. Je hoeft niet meer de betalingstermijn af te wachten voordat je betaald wordt, wat ervoor zorgt dat je direct kunt investeren in je bedrijf. Deze verbeterde cashflow zorgt ervoor dat jouw bedrijf sneller kan groeien. Bovendien checken factoringmaatschappijen altijd of een opdrachtgever wel kredietwaardig is, waardoor de betaling ook nog eens veiliger verloopt. Dit verkleint de kans op financiële risico’s. Als je een bedrijf hebt met een grote debiteurenportefeuille en vaak facturen moet versturen, is factoring waarschijnlijk iets voor jou.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!