Personal finance tips voor 2019 (begin vandaag nog!)

Een budget is in principe niet anders dan een geldplan. Oftewel: je geld met voorbedachte raden spenderen – of juist niet. Bij sommigen gaan de nekharen al overeind staan van het B-woord alleen, maar geen paniek! Een budget hoeft namelijk niet iets te zijn dat je beperkt in je vrijheid. In tegendeel: het kan je juist helpen om meer vrijheid te winnen.

Bijvoorbeeld financiële vrijheid.

Ben jij één van de Nederlanders die het niet zo voorheeft op het woord budget? Goed nieuws: deze makkelijke budget- en spaartips zijn voor jou bedoeld.

 

10 budget- en spaartips voor 2019

Dus zonder er verder woorden aan vuil te maken: hier onze budget- en spaartips voor 2019!

 

1. Zero-based budget

Voordat de maand begint maak je een plan en geef je elke euro een naampje. Een euro voor eten en drinken, een euro voor een avondje naar de kroeg (misschien een paar euro’s), etc.. Het doel van het zero-based budget is dat je altijd naar 0 rekent. Dit betekent niet dat je 0 euro op je bankrekening hebt staan. Het is simpelweg: je inkomen minus alle uitgaven is gelijk aan 0.

Dat klinkt initieel misschien gek, maar deze wijze van redeneren geeft een bepaalde vrijheid. Als jij het type persoon bent dat zich veel druk maakt om geld, dan kan je hiermee rust creëren. Zet het van je af. Je doet het goed.

 

2. Doe het als een team

Ben je getrouwd, of woon je samen? Wees niet bang om het budget bespreekbaar te maken met je (fiscale) partner. Een enorm groot deel van samenwonen of zelfs het huwelijk is tenslotte samen bouwen aan een gelukkig leven. Het financiële plaatje hoort daar ook bij. Probeer op dezelfde pagina te zitten als je partner – en vier vooral ook de kleine overwinningen! Schouderklopjes zijn op z’n plaats. Houd desnoods een maandelijkse date night waarin jullie samen evalueren.

 

3. Bouw aan je financiële buffer

Onverwachte kosten zijn nooit leuk, maar ze zijn verschrikkelijk als je ze ook nog eens niet kan betalen. In Nederland kun je voor veel zaken gelukkig in termijnen betalen. Dat is echter niet altijd gewenst, want zou bouwen je schulden zich op.

Probeer daarom een buffertje op te bouwen. Een apart potje voor onverwachte kosten, zodat je nare verrassingen de baas kan zijn. Dat geeft echte vrijheid. Geen zorgen meer over een extra rekening, of een kapotte wasmachine. Natuurlijk: het is nooit leuk. Maar je laat je hierdoor nu niet meer op de kop zitten.

 

Vullen dat spaarvarken!

4. Zet doelen

Eén van de belangrijkste tips: zet doelen. Zonder dromen, ambities en doelen is niets echt leuk. Instant gratification is fijn, maar het is vaak nog lonender om ergens aan te bouwen. Bijvoorbeeld een potje (of een aparte belegrekening) om over een paar jaar die ene geweldige reis te maken. Of budgetteer en spaar je zodat je straks je hypotheek kan aflossen? Zucht… Dat zou lekker zijn. En niet onmogelijk. Zet de juiste doelen en het budgetteren zal je een stuk eenvoudiger afgaan.

 

5. Vermogen en belastingen

Spaar en/of beleg je veel? Dan betaal je jaarlijks een percentage belasting over je vermogen (boven de vrijstelling). Wanneer je boven de vrijstelling uitkomt, dan kan je ervoor kiezen om met dat bedrag je hypotheek af te lossen, of bijvoorbeeld om groen te beleggen. Daar hangen andere voorwaarden aan vast dan reguliere beleggingen. Oftewel: extra vrijstellingen! Ook een deel van het vermogen schenken aan kinderen is in deze situatie een goede move.

 

Zie je dat het nog niet zo erg is om een budget te hanteren? Een potje voor dit, een potje voor dat, op een handige manier sparen… Via deze wijze is financiële vrijheid ook voor jou bereikbaar. Het kan natuurlijk zo zijn dat je ietwat krap bij kas zit op dit moment en dat je daarom dit artikel leest. Geen paniek, hier onder lees je wat tips die voor jou van toepassing kunnen zijn.

 

6. Goedkope boodschappen en groot inkopen

Wist je dat je best wel veel geld kan besparen door meer boodschappen te doen? Right! Dat is omdat heel veel (lang houdbare) producten vaak in de aanbieding te vinden zijn. Denk aan wasmiddel en toiletpapier. Door dit soort producten groot in te kopen kun je op de lange termijn aardig wat geld overhouden.

Voordat je boodschappen gaat doen: maak een lijstje waar alles op staat dat je nodig hebt. Laat je niet verleiden om die ene reep chocola mee te nemen die je niet nodig hebt, of die heerlijke ijsjes in het vriesvak. Kortom: voorkom impulsaankopen. Let ook goed op de spullen die je al in huis hebt, zodat je niet onnodig eten weg moet gooien. Dat is zonde.

 

 

7. Leef niet op krediet en betaal schulden af

Het laatste waar je zin in hebt wanneer je krap bij kas zit en schulden in je nek hijgen, dat is de schuld aflossen. Maar dat is eigenlijk exact wat je zou moeten doen. Schuld is je vijand. Schuld leidt tot meer schuld. Zo raak je alsmaar dieper in de put en dat wil je hoe dan ook vermijden. Rekeningen te laat betalen leidt tot incassokosten of rentekosten – en die heb je niet nodig.

Schulden aflossen = besparen

Op krediet leven is in principe hetzelfde als leven in schuld. Koop geen dingen op afbetalingen en probeer het lenen tot een minimum te houden. Een betaalrekening die op rood staat is duur. Heel duur.

 

8. Ontheffing voor gemeentelijke belastingen

Heb je een laag inkomen? Dan kan het zo zijn dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Ontheffing voor gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting kun je aanvragen bij de gemeente. Het formulier krijg je overigens ook altijd bijgeleverd wanneer deze fijne brieven weer op de mat belanden in het begin van het nieuwe jaar. Hiermee bespaar je al gauw een paar honderd euro per jaar.

 

9. Kort het budget in

Gaat het wat minder goed op financieel vlak? Wees dan niet bang om je budget in te perken. Ga minder uit eten, koop minder vlees en frisdrank in de supermarkt (kijk ook in de schappen naar de bodem en de top, niet alleen naar het midden) en zet prijzige abonnementen even op stop.

Onthoud: budget inkortingen zijn tijdelijk. Je kan altijd weer meer geld gaan besteden als je portemonnee dat toelaat. Maar als dat nu niet het geval is: inkorten die hap. Welke dingen wil je en welke dingen heb je echt nodig? Tussen die twee dingen een onderscheid maken kan je helpen.

 

10. Ontdek de kringloop winkel

Serieus: je zal versteld staan. De dingen die je kunt vinden bij de lokale kringloop winkel zullen je ogen doen openen! Tweedehands kopen is misschien nieuw voor je, maar geloof me, je bent zeker niet de enige. Van servies tot meubels en kleding: tweedehands spullen kopen kan je portemonnee redden. Ook ongebruikte spullen die bij jouw in huis of in de schuur staan kan je in de verkoop zetten.

Dit heeft niet alleen een positief effect op je vermogen, maar hiermee draag je ook bij aan de circulaire economie! Een duurzaamheidstip en een bespaartip in één. Een dikke win-win dus.

 

Snel je budget vormgeven?

Daar zijn gelukkig diverse online tools voor. Het budgetproces stroomlijnen kan op veel verschillende manieren, evenals sparen. Zo kan je bijvoorbeeld snel en eenvoudig een (beheerde) belegrekening openen bij je eigen bank. Dat is niet per definitie budgetteren, maar het geeft je wel een goed doel voor ogen wat je kunt doen met je geld. …En dat is in principe wat budgetteren is, toch? Aan het einde van de dag is je geld voor je laten werken één van de beste dingen die je kan ondernemen om meer financiële vrijheid te vergaren.

 

Nu jij: vind jij onze tips behulpzaam? Of heb je er niets aan en ga je iets heel anders doen? Laat het ons weten in de comments!

Lily
Lily
Blue haired and blue eyed: Lily is all about wonen & fashion. Lees je een woon- of fashion artikel op Waslijn.com, dan komt het van Lily.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!