Heb jij al van VoIP gehoord?

De kans is groot dat je de term voip nog nooit hebt gehoord. Dit is niet verrassend aangezien het voornamelijk gebruikt wordt voor professionele doeleinden. Mensen die thuis nog een klassieke telefoon hebben die werkt via een telefooncentrale hebben namelijk ook niet zoveel baat bij voip. In dit artikel wordt er meer uitleg gegeven over wat voip nu juist is en waarom het door verschillende bedrijven gebruikt wordt. 

 

Wat is voip? 

Wat is voip? Dat is hoogstwaarschijnlijk de vraag die je jezelf stelt. De afkorting voip staat voor voice over internet protocol. Eenvoudig gezegd wordt er hier gebruikt gemaakt van een virtuele telefooncentrale in plaats van een klassieke en fysieke centrale. Deze virtuele telefooncentrale wordt ook wel eens een cloud genoemd. Waar je bij klassieke telefonie wordt gecontacteerd op basis van een telefoonnummer, ga je bij een voip telefoon naar een IP-adres bellen. 

 

In principe heb je eigenlijk ook niet veel extra nodig om via voip te kunnen bellen. Als voip telefoon kan je in sommige gevallen je klassieke telefoon gebruiken, maar af en toe moet je wel overschakelen op een nieuw toestel. Daarnaast heb je ook een extra software nodig die je telefoon voorziet van SIP-kanalen. Deze kanalen zorgen ervoor dat je kan bellen via je internetverbinding, maar dat bedrijven of mensen die nog geen voip hebben je ook nog wel kunnen bereiken via een klassieke verbinding. 

 

Er wordt daarnaast wel aangeraden om een aparte internetverbinding te voorzien voor voip. Wanneer je hier je internetverbinding voor gebruikt die je ook voor alle andere zaken gebruikt, kan dit de kwaliteit van je telefoongesprekken beïnvloeden.

 

Waarom gebruiken zoveel bedrijven het?

Een van de grootste voordelen van voip is natuurlijk het financiële plaatje. Dat is ook een van de redenen waarom zoveel bedrijven hierop overschakelen. Doordat je geen klassieke telefonie meer gebruikt, hoef je hier ook niet meer voor te betalen. Je hebt namelijk al een internetverbinding waardoor je geen extra kosten moet maken. Kies je ervoor om een extra verbinding te voorzien, dan zijn hier natuurlijk wel kosten aan verbonden, maar deze liggen een stuk lager dan bij klassieke telefonie. Vooral wanneer je veel naar het buitenland moet bellen, kan je hier dus heel wat geld op besparen. 

 

Een ander groot voordeel is dat voip telefonie kan gekoppeld worden aan je online agenda. Wanneer je bijvoorbeeld wordt gebeld terwijl je in een vergadering zit, dan wordt het telefoontje automatisch doorverbonden naar een collega die wel beschikbaar is. 

 

Indien je veel in contact staat met klanten, kan het gebruik van voip telefonie ook een groot voordeel zijn aangezien je geen persoonlijk telefoonnummer meer moet doorgeven. Je kan namelijk je gesprekken automatisch laten doorverbinden met je smartphone. Wanneer klanten dan naar je werknummer bellen, komen ze automatisch bij jou terecht, waar je je ook bevindt. 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!