De balans tussen werk en vrije tijd

Vrije tijd is een begrip waar we allemaal naar uitkijken na een lange dag of week werken. Veel werkende mensen met een traditionele werkweek zijn ’s avonds en in het weekend vrij. Anderen hebben continue diensten of werken juist in de weekenden. Maar iedereen heeft op aardig wat momenten in de week de beschikking over vrije tijd. Veel vrije tijd is tegenwoordig heel gewoon maar dat is niet altijd zo geweest. Hoewel vrije tijd in het algemeen iets is van alle tijden, kwam er in de negentiende en met name twintigste eeuw meer ruimte voor vrijetijd door de groeiende welvaart. De werkweek werd korter. De vrije zaterdag en een korte vakantieperiode kwamen rond het einde van de negentiende eeuw voorzichtig op. In de loop der jaren is in veel bedrijfstakken de vrijdag en zaterdag als vrij weekend vastgelegd.

Wat doen we in onze vrije tijd

Gemiddeld hebben we in Nederland aardig wat vrije tijd te besteden. In onze vrije tijd wordt er een flink deel besteed aan het doen van het huishouden en boodschappen doen. Daarnaast wordt er nog steeds flink wat tijd besteed aan televisie kijken. De tijd wordt ook steeds vaker benut om online te shoppen. In veel gezinnen staat sporten ook hoog op het lijstje als vrijetijdsbesteding. Velen zijn lid van een sportvereniging. Veel mensen besteden hun tijd aan het verzamelen van kostbare attributen. Dit zijn vaak dezelfde dingen waar veel kinderen veel speelplezier aan beleven. Schleich Farm World is hier een mooi voorbeeld van. In de boerderijwereld van Schleich kom je niet alleen typische boerderijdieren tegen, maar ook honden en paarden. De Schleich paarden zijn zeer gewild onder jong en oud.

Uitstapjes

Naast de vrije avonden en weekenden hebben we jaarlijks ook recht op flink wat vakantiedagen. Velen zijn ruim van tevoren al op zoek naar een mooie bestemming voor in de zomermaanden. De verre vakanties winnen aan populariteit maar op dit moment zijn hier niet echt veel opties voor beschikbaar. Maar de autovakanties naar Frankrijk en Italië blijven onverminderd populair. Niet iedereen gaat op reis tijdens zijn vakantieperiode. Het doen van vrijwilligerswerk gedurende een langere periode is ook een besteding waar je voor kan kiezen. Met name in de verzorging en verpleging gaan deze vrijwilligers aan de slag. In de huidige tijd is er enorm veel behoefte in deze sector. Hoe je je tijd ook doorbrengt, vakanties zijn een welkome afwisseling van de lange werkweken die in de overige periodes van het jaar gemaakt worden.

RubenWaslijn
RubenWaslijn
Ruben heeft een brede interesse, wat precies datgene is waardoor hij bij Waslijn.com is gaan schrijven. Hoofdzakelijk tikt hij echter artikelen over ondernemerschap en trends.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!