De inboedelverzekering: waar je op moet letten

Een inboedelverzekering is een verzekering voor je inboedel – oftewel: de spullen die je in je koop- of huurhuis hebt staan. Voor veel mensen zijn er echter nogal wat onduidelijkheden over de dekking die deze verzekering biedt. Wat velen bijvoorbeeld niet weten, is dat de inboedelverzekering niet enkel de spullen in huis omvat, maar bijvoorbeeld ook in het trappenhuis van het gebouw waar je woont, of op je balkon, tuin, of onder het afdak.

 

Reden voor ons dus om wat dieper in dit type verzekering te duiken, en er een uitleg aan te geven.

 

Wat valt eronder deze verzekering?

 

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de inboedelverzekering, maar weet je ook wat hier onder valt? Daar zijn de meningen namelijk nog wel eens over verdeeld. Gelukkig is het eenvoudig: wanneer je een inboedelverzekering neemt, dan kun je exact inzien wat er allemaal onder valt. De verzekering dekt tegen inbraak en diefstal, brand, storm en neerslag.

 

Er zijn echter een aantal zaken die in principe altijd zijn opgenomen in de inboedelverzekering. Dit zijn dingen zowel binnen als buiten huis. Zoals je PlayStation of laptop, maar ook een fiets of scooter. 

 

Schaden die niet onder de verzekering vallen zijn bijvoorbeeld krassen of vlekken, schade aan elektrische apparaten wegens kortsluiting en schadegevallen die in het algemeen komen door slecht onderhoud of verwaarlozing.

 

Inboedelverzekering wanneer je huurt

 

Een inboedelverzekering is zeker niet verplicht, maar het is enorm handig wanneer je deze (onverhoopt) nodig hebt. De gemiddelde prijs van dit type verzekering ligt namelijk ook erg laag. Daar kan je van profiteren en het zekere voor het onzekere nemen – ook wanneer je huurt.

 

Want het mag dan misschien wel niet per definitie jouw huis zijn, het zijn wel jouw spullen. Waar je ongetwijfeld hard voor hebt gewerkt, gespaard, of soms verre reizen voor hebt afgelegd. Enorm zonde dus wanneer je nieuwe TV of laptop wordt gestolen en je bij niemand de schade kan verhalen. Dat is anders met een goede inboedelverzekering.

 

…En wanneer je koopt!

 

Natuurlijk is de verzekering net zo handig wanneer je een koophuis hebt. Of misschien wel nog handiger. Met een koophuis heb je namelijk vaker een tuin, schuur, afdak of iets anders dat bij het huis hoort waar je spulletjes in bewaard worden. Met een goede inboedelverzekering dek je ook zaken zoals gereedschap of andere waardevolle spullen die je zeer waarschijnlijk in je schuur hebt staan. En die nieuwe tuinset, dat is ook wel erg prettig om die te verzekeren!

 

Wat denk jij? Heb jij al een inboedelverzekering, of heeft dit artikel je aan het denken gezet? We lezen het graag in de comments.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!