Een passende U bank uitkiezen: de checklist

Een U bank is een zitmeubel met een groot formaat en biedt met meerdere zitplaatsen een zee van ruimte. Door de afmetingen is het bij het kopen van een U bank belangrijk om met de ruimte in de woonkamer rekening te houden. Daarnaast zijn er uiteraard nog een aantal factoren van belang bij het uitkiezen van een U bank. Om het je gemakkelijker te maken de ideale U bank te kopen, is hieronder een checklist samengesteld met tips en informatie.

1. Meet hoeveel ruimte er beschikbaar is

Het is bij het kopen van een van de U banken als eerste van belang om te meten hoeveel ruimte er beschikbaar is in je woonkamer. Het is heel eenvoudig om de ruimte op te meten om te bepalen welk formaat U bank geschikt is. Een rolmaat biedt uitkomst en bij het gebruik daarvan zorg je dat er minimaal 40 cm ruimte is tussen de salontafel en het zitmeubel. Denk ook aan voldoende loopruimte. Seats and Sofas adviseert om rekening te houden met minimaal 60 cm tot 80 cm loopruimte.

2. Bepaal hoeveel zitplaatsen je wilt

Het is belangrijk om te bepalen hoeveel zitplaatsen je in je woonkamer wilt hebben. Denk daarbij na of een U bank in dat geval als enige zitmeubel voldoende plek biedt. Of wil je naast de U bank ook nog andere zitplaatsen realiseren, zoals met fauteuils?

3. Eigenschappen van materialen

U banken zijn verkrijgbaar in uiteenlopende materialen. Heb je meerdere kleine kinderen en huisdieren dan is de keuze voor leer ideaal. Het is namelijk zo dat vlekken minder kans maken op een leren zitmeubel. Bij een zonnige woonkamer loop je bij de keuze voor katoenen bekleding sneller kans dat de kleur vervaagt. Stem de keuze voor het materiaal af op je persoonlijke situatie en voorkeuren.

4. Welke kleur past het best?

Het is uiteraard eveneens belangrijk om de juiste kleur te kiezen. Een U bank is groot en valt als zitmeubel door het formaat altijd op in de woonkamer. Bij de keuze voor een kleur houd je daar rekening mee. Denk ook na of je een bepaalde kleur die je nu mooi vindt over twee jaar ook nog mooi vindt. Kies verder niet voor een te lichte stoffering als je vaak met een spijkerbroek op de bank zit. Valt de keuze op een neutrale kleur dan is het altijd mogelijk om met kussens kleuraccenten te realiseren.

5. Afstemmen op interieurstijl

Het design van een U bank bepaalt in combinatie met de kleur en het materiaal de uitstraling in je woonkamer. Als er sprake is van een specifieke interieurstijl, zoals klassiek, Scandinavisch of industrieel is het aan te raden om het design van de U bank daarop af te stemmen. Op deze manier brengt de U bank extra eenheid in het interieur en valt het zitmeubel niet uit de toon bij de rest. Verder is het uiteraard belangrijk dat de bank comfortabel zit. Ben je langer dan een gemiddeld persoon, dan is het bijvoorbeeld prettig om op een U bank met een hoge rugleuning te zitten. 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!