Het dak op: doe het veilig

Werkzaamheden aan het dak van je huis, brengen altijd risico’s met zich mee. Je bevindt je tijdens de werkzaamheden tenslotte op een hoogte die gevaren met zich mee kan brengen. Een val kan grote, zelfs fatale gevolgen hebben. Tijdens het werk aan het dak is veiligheid dus extra belangrijk om goed op te letten. Maar hoe doe je dat?

 

Wees je altijd bewust van de hoogte waarop je werkt

 

Werk je als eigenaar aan je eigen dak, of help je een vriend of familielid, dan zijn er geen eisen waar je aan hoeft te voldoen. Je mag dus gewoon het dak op, en hoeft geen valbescherming te regelen. Het is geheel je eigen verantwoordelijkheid.

 

Huur je een bedrijf in voor je klus op hoogte, dan ligt dat anders. Werkgevers die hun medewerkers op hoogte laten werken, moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt. Boven een bepaalde hoogte moet er voor een goede valbescherming worden gezorgd, door verschillende maatregelen te treffen die de kans op een valpartij verkleinen, en de gevolgen daarvan minder ingrijpend maken.

 

Ook al zijn deze voor een particulier niet verplicht, is het natuurlijk wel aan te raden om extra te letten op je eigen veiligheid. Je moet je continue bewust zijn van de hoogte waarop je je bevindt, en goed nadenken over hoe je jezelf in veiligheid kan brengen als dat nodig is. Zorg ervoor dat je je vrij kan bewegen op het dak, en dat er bijvoorbeeld geen obstakels zijn waar je over kan struikelen. Zorg ook altijd dat je voldoende afstand houdt van de rand, liever te veel dan te weinig, zodat een eventuele misstap niet meteen een valpartij naar beneden hoeft te betekenen.

 

Werken met hitte? Er zijn alternatieven

 

Een ander groot gevaar waar veel mensen die aan hun dak werken mee te maken krijgen, is de kans op brand. We weten allemaal dat er regelmatig branden ontstaan tijdens werkzaamheden aan het dak, met name op platte daken.

 

De traditionele soort dakbedekking wordt aangebracht door deze te verhitten. Dat gebeurt met een brander, en hier heb je meteen het probleem te pakken: zo’n brander zorgt nog wel eens voor een brand. Hij kan omvallen, je kan hem omstoten of erover struikelen, of er kan simpelweg iets vlamvatten terwijl je ermee aan het werk bent.

 

Door te kiezen voor een nieuw soort dakbedekking, EPDM folie, loop je dit risico niet. Deze folie gaat niet alleen veel langer mee dan traditionele dakbedekking, je hoeft hem ook niet te verhitten om hem aan te brengen. In plaats van een brander gebruik je EPDM lijm, en plak je de dakbedekking simpelweg op je dak. Nog steeds best een klus, want dit moet natuurlijk nauwkeurig gebeuren, maar het gevaar op brand is compleet verdwenen. Zo wordt werken op het dak ineens een heel stuk veiliger.

 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!