Hoe het hele jaar door je tuin onderhouden?

Een tuin is voor vele mensen een belangrijk verlengstuk van hun woning, maar eerlijk: het kan soms ook een last zijn. Daarom enkele tips en tricks om het onderhoud van je tuin te optimaliseren.

1 #terras

Het kan handig zijn om een terras aan te leggen dat grenst aan je woonkamer, zeker als dit zuidgericht is. Niets leuker dan de mensen verwelkomen en meteen kunnen uitwijken naar het terras voor een aperitief. Wordt het daarna wat kouder, dan kun je in de woonkamer je diner nuttigen. Kies voor terrastegels die weinig onderhoud vragen en makkelijk te reinigen zijn. Informeer zeker op voorhand naar de onderhoudsinstructies, voor je helemaal verliefd wordt op tegels die veel onderhoud vragen.

2 #gras

Je droomt van een mooi grasperk en waarom ook niet? Het geeft rust aan je tuin en laat toe dat je kinderen volop kunnen ravotten in de tuin. Laat je echter niet verleiden tot grasperken hier en daar, zodat je heel wat tijd moet uittrekken om in alle hoeken en kantjes toch het gras te kunnen afrijden. Helemaal vermijden kan je dat natuurlijk nooit. Gelukkig zijn er heel wat tuinmachines die de klus vergemakkelijken. Met een kwalitatieve grasmaaier en een kantenmaaier heb je al enkele tools in handen. 

#3 wintertaken

Tijdens de winter lijkt het alsof er weinig werk aan de winkel is maar ook dan kun je volop aan de slag gaan in je tuin. Denk maar aan het snoeien van bepaalde bomen en struiken. Kijk hiervoor zeker online naar meer informatie zodat je weet wanneer je welke boom of struik mag snoeien. Op basis hiervan maak je een planning per plant en boom die je elk jaar weer kan gebruiken. Ook het verzamelen van afgevallen bladeren, is een taakje dat je best ter harte neemt. Zeker op het grasperk blijft het belangrijk om de bladeren regelmatig op te rapen, zodat het gras kan blijven ademen. Afgevallen bladeren mogen dan wel weer in de plantenborders, want daar zorgen ze voor een warm deken voor je planten en voorzien ze je border van extra voedingsstoffen. Kwaliteitsvol tuingereedschap kan deze taak aanzienlijk verlichten en met een bladblazer of hark verplaats je de bladeren snel naar de border.

#4 hout

Misschien is het ook wel een idyllische gedachte die vasthangt aan de winter, maar als je een houthaard hebt, is de winter hét moment om hout te zagen en te klieven. Leg voldoende voorraad aan, want hout moet goed drogen vooraleer je het kunt verbranden in je houtkachel. Voorzie zeker een afdak en zorg voor een droge ondergrond om het hout te stapelen. Gun het hout de rust om uit te drogen. Zoek online per houtsoort hoeveel de droogtijd bedraagt.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!