Het is een onderdeel van het huis waar we niet allemaal even intensief mee bezig zijn: het dak. We zien het gemakkelijk over het hoofd, en logisch, want je moet echt moeite doen om het te kunnen zien. Waar afbladderende verf op de voordeur je snel op zal vallen, kan een dakbedekking waar de scheuren en gaten invallen maandenlang totaal buiten je aandacht blijven. Totdat de gevolgen ervan binnenshuis duidelijk zichtbaar worden, en je met een flinke lekkage te maken krijgt.
Wat is de levensduur?
Hoe lang ons dak mee zal gaan, daar zijn we nooit erg mee bezig. Voor de meeste mensen geldt dat zij nauwelijks een idee hebben hoe lang de levensduur van hun dak is, en wanneer zij dus in actie moeten komen en de boel moeten gaan vervangen. Ook weten veel mensen niet dat het raadzaam is om hun dak regelmatig goed te inspecteren. Zeker op platte daken ontstaan problemen doorgaans niet van de ene op de andere dag, maar is het een proces dat maanden of jaren kan duren. Door kleine barstjes snel op te merken kan er worden gekozen voor reparatie of vervanging voordat er lekkages, en daarmee veel meer kosten ontstaan.
Aangeraden wordt om het dak een paar keer per jaar goed te bekijken. Handig is om dit bij de wisseling der seizoenen te doen. Zeker platte daken hebben namelijk vooral te lijden onder invloeden van buitenaf. In de zomer kan de felle zon zorgen voor het afbrokkelen van het materiaal, terwijl in de herfst juist de grote hoeveelheden regen voor problemen kunnen zorgen. In de winter is het de vorst die schade aan kan richten, terwijl in de lente ook vaak heel wat neerslag valt, in combinatie met een felle zon.
Hoe lang een dak meegaat hangt af van de weersomstandigheden waar het aan wordt blootgesteld, maar ook van het materiaal dat er is gebruikt. Dakpannen slijten bijvoorbeeld doorgaans niet, en gaan dus vaak net zo lang mee als het huis zelf. Wat hier wel een probleem kan zijn is harde wind, die de pannen van hun plek kan blazen. Platte daken hebben meer last van hun omgeving, maar ook hier kan niet ieder materiaal gelijk worden getrokken. Waar bitumen na 20 jaar doorgaans echt versleten is en vaak al eerder gebreken gaat vertonen, kan EPDM tot wel 50 jaar meegaan.
Kies jij voor EPDM?
Die lange levensduur is voor veel mensen een goede reden om te kiezen voor EPDM folie. Iets duurder in aanschaf, maar wel met een veel langere levensduur. Doordat het materiaal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bitumen, niet reageert met de omgeving en prima bestand is tegen zowel hoge als lage temperaturen, ontstaan er zelden tot nooit scheuren in. Bovendien kan dit folie worden aangebracht met lijm, en niet met de traditionele brander. Dat maakt het vervangen van de dakbedekking meteen een stuk minder gevaarlijk werkje.