Nieuwe keuken, hoe pak je dat het beste aan?

Een nieuwe keuken kopen is een tijdrovende klus. Voordat je het weet, struin je door de vijfde keukenshowroom en heb je helemaal geen idee meer waar je het zoeken moet. Waar begin je? En hoe hak je een knoop door? We helpen je op weg met een stappenplan.

 

  1. Kopen of renoveren?

Bedenk allereerst of je de bestaande keuken wil renoveren of vervangen. Een volledig nieuwe keuken kan je klauwen met geld kosten. Toch is een renovatie niet per se voordeliger: het kan alleen financieel interessant zijn in het geval van een kleine renovatie aan een kleine of gemiddeld grote keuken. Denk aan: een nieuw werkblad of een extra keukenkastje plaatsen. Ook is een renovatie ideaal als je de verkoopwaarde van je huis omhoog wil krikken.

 

Tip: Wees voorzichtig met doe-het-zelven. En zorg dat je in ieder geval over een opstalverzekering beschikt. Hiermee is je woning, inclusief nieuwe keuken, beschermd tegen schade door onder andere lekkage en brand. Met een all risk-dekking geldt dit ook voor schade door ongelukjes.

 

  1. Wees voorbereid

Sluit op tijd een passende inboedelverzekering af. Hiermee zijn al je losse spullen in huis – zoals je vrijstaande koelkast, serviesgoed en peperdure messenset – verzekerd tegen schade door o.a. diefstal, brand, lekkage, neerslag, rook en schroeien. Wel zo’n geruststellend idee.

 

Zet daarnaast, voordat je keukenshowrooms gaat afstruinen, een paar dingen voor jezelf op papier:

  • Van landelijk tot minimalistisch en industrieel: bedenk van tevoren in welke stijl je je keuken wil hebben en beperk je in de showroom tot keukens in deze stijl. Zo zoek je gericht en efficiënt.
  • Maak een wensenlijst met de dingen die je in je nieuwe keuken wil hebben. Denk aan zaken als kastruimte en apparatuur.
  • Stel je maximale budget vast en geef dit in het eerste gesprek door aan je adviseur. Zo kunnen jullie gerichter zoeken en hoef je niet in hogere prijsklassen te kijken.
  • Maak een plattegrond op schaal, inclusief de afmetingen van je keuken. Zorg wel dat de keukenzaak nog bij je komt nameten, om meetfouten te voorkomen.
  • Heb je een nieuwbouwhuis? Neem dan de bouwtekeningen mee. Hou er wel rekening mee dat de werkelijke maten hiervan kunnen afwijken. Ook hier is nameting nodig.
  • Bel de showroom om een afspraak te maken, zodat de keukenadviseur genoeg tijd voor je kan vrijmaken. Een afspraak duurt vaak een aantal uur. Als je minder tijd kwijt wil zijn, geef dit dan aan tijdens het belletje.

 

  1. Hou je hoofd koel

Als de keukenofferte er eindelijk is, neem dan je tijd om deze goed door te lezen: dit is een koopovereenkomst voor een groot bedrag, dus laat je niet wijsmaken dat je moet tekenen om de offerte thuis door te mogen lezen. Voorkom financiële verrassingen door naar een goed onderbouwde offerte te vragen. En vraag je adviseur om opheldering als iets onduidelijk of onjuist is – achteraf corrigeren kost extra tijd en geld. Maak ook heldere (schriftelijke) afspraken over de betaling.

Lily
Lily
Blue haired and blue eyed: Lily is all about wonen & fashion. Lees je een woon- of fashion artikel op Waslijn.com, dan komt het van Lily.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!