Onderhoud je tuin op de juiste manier 

Een tuin is voor de meeste mensen een meerwaarde aan een woning. Zeker wanneer je groene vingers hebt of gewoon heel graag in de tuin zit. Gezinnen met kinderen kiezen steevast ook voor een woning met een tuin. Een mogelijk nadeel aan een tuin is natuurlijk ook dat je het moet onderhouden. In de winterperiode is dit vaak tot een minimum beperkt, maar zodra de zon begint te schijnen in het voorjaar, wordt het onderhoud van een tuin ook steeds belangrijker. 

 

Maak het je gemakkelijk met een robotmaaier

 

Een van de meest tijdrovende werkjes bij het onderhoud van een tuin is natuurlijk het afrijden van het gras. Tijdens de zomermaanden moet dit vaak twee of drie keer per maand gebeuren omdat de zon ervoor zorgt dat het gras de hoogte in schiet. Wanneer je een kleine tuin hebt, neemt dit misschien niet zoveel tijd in beslag, maar bij grotere tuinen kan dit toch even duren. Gelukkig bestaan er robotmaaiers die het werk voor jou doen. Het grote verschil tussen klassieke grasmaaiers en robotmaaiers is dat je bij een robotmaaier enkel het terrein hoeft af te bakenen en nadien de maaier moet aanzetten. De robotmaaier rijdt voor jou het gras af terwijl jij je bezig kan houden met andere en leukere dingen. 

 

Een mogelijk nadeel van een robotmaaier is dat het wel geen opvangbak heeft voor het gras dat hij heeft afgereden. Het gras wordt bij een robotmaaier namelijk meteen terug over je gazon verdeeld. Voor sommige mensen kan dit als een nadeel worden beschouwd, maar het is wel degelijk goed voor je gazon. De bodem krijgt namelijk op deze manier de voedingsstoffen terug. Bovendien wordt het afgereden gras op een gelijkmatige manier terug uitgestrooid waardoor je geen hoopjes krijgt in je tuin. 

 

Gebruik af en toe een verticuteermachine

 

De naam verticuteermachine zegt je misschien niet meteen iets, maar het is een toestel dat belangrijk kan zijn voor de kwaliteit van je gazon. Het doel van verticuteren is eigenlijk heel eenvoudig, het zorgt ervoor dat dood onkruid of mos wordt verwijderd waardoor je bodem en je gazon terug verse lucht krijgt zodat het terug kan groeien. Dood onkruid zorgt namelijk voor een laag waardoor je bodem geen verse voedingsstoffen krijgt. Hierdoor kan je gazon zijn mooie groene kleur verliezen. 

 

Belangrijk om te weten is dat je natuurlijk niet elke week moet verticuteren. Afhankelijk van de hoeveelheid mos en dood onkruid er op je gazon ligt, verticuteer je best twee tot drie keer per jaar je gazon. De beste periodes zijn in de lente en in de herfst omdat het dan nog warm genoeg is, maar ook weinig kans is op een hittegolf. Verticuteren vraagt heel wat van je bodem, dus indien je in de herfst wil verticuteren, doe je dit best in het begin van het seizoen. Op deze manier kan je bodem nog voldoende herstellen tegen de winter. 

 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!