Vier tips voor bij het wassen van je kleding

Een kind kan de was doen, toch? Ja, maar toch zijn er veel dingen die tijdens het wassen mis kunnen gaan en die veel mensen ook nog altijd niet goed doen. Ook al lijkt het goed te gaan, er zijn dingen die je beter kunt doen en die ook beter zullen gaan als je een paar kleine dingen aanpast. De volgende tips zijn altijd goed om in het achterhoofd te houden als je de was gaat doen.

 

Houd belangrijke kledingstukken altijd apart

Je hebt vast wel dat ene shirt dat écht niet mag krimpen of die blouse die niet zomaar gewassen kan worden. Of bijvoorbeeld werk- of bedrijfskleding, waarvan het belangrijk is dat het er altijd goed uit blijft zien. Met werkjassen bijvoorbeeld kan het snel zijn dat het in een normale was verkleurt of er minder mooi uit komt te zien, en dat is niet de bedoeling. Houd zulke kledingstukken daarom altijd apart en was die op hun eigen manier.

 

Scheid kleuren, maar overdrijf niet

Ben jij iemand die helemaal geen kleuren scheidt of juist elke kleur apart wast? Tot op zekere hoogte is het scheiden van wasgoed belangrijk, maar je hoeft heus niet elke kleur apart te wassen. Houd witte en donkere was apart, en als je bijvoorbeeld veel rode was hebt kan dit ook samen. Maar voor de rest kan over het algemeen de rest wel bij elkaar. Pas alleen op met kleding met felle kleuren, zeker wanneer dit nog niet vaak gewassen is, kan het nog wel eens verkleuren.

 

Temperatuur is belangrijk

Veel mensen wassen vaak op 30-40°, aangezien dit een veilige temperatuur is. Er kan hier dan ook weinig misgaan, maar het is wel een temperatuur waar er ook weinig bacteriën van dood gaan. Het liefst was je iets hoger. Voor kwetsbare kledingstukken of kleurrijke kleding kan de temperatuur altijd wat omlaag in een aparte lading was.

 

Niet te veel wasmiddel

Te veel wasmiddel klinkt niet als een boosdoener, maar doet eigenlijk meer kwaad dan goed. Het water kan zo namelijk minder goed wegspoelen, wat zeepvlekken in de kleding achter kan laten. Dit kan weer leiden tot witte strepen op bijvoorbeeld zwarte jeans, en deze krijg je er lastig weer uit. Kijk daarom naar de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel die nodig is bij het wasmiddel dat jij gebruikt en stop er niet meer in dan dat. Met bijvoorbeeld wasverzachter of geurparels geldt hetzelfde: gebruik nooit te veel.

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!