Waar rekening mee houden bij de aankoop van een haard?

Een open haard is altijd een extra troef in een woning. Het zorgt voor warmte en voor gezelligheid. Tegenwoordig heb je verschillende soorten open haarden die je kan plaatsen, waarbij elke soort zijn voor- en nadelen heeft. In dit artikel wordt uitgelegd waar je rekening mee moet houden en wat de mogelijkheden zijn bij buitenhaarden.

 

Welke soorten kachels of open haarden zijn er?

 

Belangrijk om te weten is dat kachels en open haarden niet hetzelfde zijn. Bij een open haard is er voornamelijk stralingswarmte en primeert vaak de gezelligheid boven de feitelijke warmte. Bij een kachel is er echt sprake van voldoende warmte om een volledige ruimte op te warmen. Zowel kachels als open haarden kan je gebruiken met hout, wat nog altijd als de meest authentieke manier wordt gezien, maar hier zijn ook wel wat nadelen aan verbonden. Zo moet er een rookkanaal komen om de rook een weg naar buiten te laten vinden. Indien je dit niet hebt, brengt dit heel wat kosten met zich mee. Daarnaast moet ook elk jaar de schoorsteen geveegd worden om een schoorsteenbrand te voorkomen. 

 

Een andere mogelijkheid is een gaskachel. Het grote voordeel is dat deze heel weinig onderhoud vraagt en daarnaast veel warmte afgeeft. Het nadeel is dat er natuurlijk een gasleiding aanwezig moet zijn of moet aangelegd worden. Daarnaast stijgt je gasverbruik natuurlijk enorm.

 

Een elektrische kachel heeft dan weer geen rookkanaal nodig en is eenvoudiger te plaatsen dan een gaskachel. Bovendien heb je ook weinig onderhoud, maar het geeft minder warmte af en het heeft ook niet de extra troef van gezelligheid. 

 

Mogelijkheden van een buitenhaard

 

Ook buiten kan je zonder probleem een buitenhaard of terrashaard plaatsen. Bij een terrashaard kan je ook kiezen tussen een vast model en een verrijdbaar model. Wanneer je kiest voor een vast model, is het belangrijk om een goede plaats te kiezen. Zorg dat het niet te dicht bij een muur staat en dat de muren die er dichtbij staan, zeker ook hittebestendig zijn. Indien dit niet het geval is, kan je ook een hitteschild plaatsen om schade aan je muur te voorkomen. 

 

Bij een buitenhaard heb je daarnaast ook de mogelijkheid om te kiezen voor bio-ethanol. Het grote voordeel is dat je geen rookontwikkeling hebt en dus geen rookkanaal nodig hebt. Je ruikt ook geen verbranding, wat een voordeel en een nadeel kan zijn. Voor sommige mensen is het juist een pluspunt dat je de geur van hout ruikt tijdens het branden. Belangrijk om te weten is dat bio-ethanol licht ontvlambaar is en dus met voorzichtigheid gebruikt moet worden. 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!