Woontrends 2024: heerlijk natuurlijk

Sinds de pandemie zijn we met z’n allen de natuur een pak meer beginnen waarderen. Dat uit zich nu in de nieuwste woontrends. Mensen zijn zich veel bewuster van de waarde van de natuur en willen de schoonheid ervan graag in huis halen. Ook is er een duidelijke tendens om na te denken over gezonde materialen voor het binnenklimaat. Natuurlijke materialen zoals hout dragen daartoe bij – terwijl plastic een eerder kil en ongezond imago heeft. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om de natuurlijke woontrend beetje bij beetje in je eigen woning toe te passen, zonder dat je meteen je hele interieur hoeft te veranderen. Deze kleine ingrepen hebben al een groot effect! 

Natuurlijke stoffen

Strakke lamellen waren een tijdje de standaard als het over raamdecoratie gaat. Die waren vaak van aluminium of kunststof – twee materialen die we bij de natuurlijke woontrend liever vermijden. Kies in de plaats daarvan voor natuurlijke stoffen, zoals linnen gordijnen. Die laten het licht nog door, maar geven tegelijk nog voldoende privacy. 

Ook de andere stoffen in huis zijn liefst zo natuurlijk mogelijk: ga voor tapijten in wol of sisal. Dat laatste is een goed alternatief voor als je wel de uitstraling wil van een natuurlijk tapijt, maar gevoelig bent voor allergieën.  

Ga voor groen

Geen natuurlijke woonstijl zonder groen, dat spreekt voor zich. Uiteraard hebben we het dan over écht groen in de vorm van planten, maar ook groen als accentkleur is helemaal terug. Ga hierbij voor natuurlijke tinten – dus niet het felle groen dat we in de jaren ‘90 overal zagen – maar zacht olijf- en kakigroen. Ook behang met groene tekeningen van planten is erg populair en geeft je ruimte meteen een natuurlijke vibe. Overdrijf hier natuurlijk niet mee – je leefruimte moet er ook weer niet als een jungle uitzien! 

Heerlijk hout

Als het over natuurlijke materialen gaat, staat er eentje met stip op één: hout. Dat hout blijft liefst zo zichtbaar mogelijk, dus niet verstopt onder een dikke laag verf. Hou het maar… natuurlijk! Een fijne afwisseling voor klassiek hout is bamboe. Hang in de badkamer of kinderkamers bijvoorbeeld bamboe rolgordijnen op. Die geven de kamer een portie warmte en gezelligheid en houden toch zoveel als je wilt het daglicht (en nieuwsgierige blikken) buiten. 

Verder is het bij de natuurlijke stijl vooral een kwestie van less is more. Hoe minder prulletjes je in huis hebt, hoe beter. Decoreer liever met wat gevonden takjes, schelpen en steentjes dan met grote kunststof ornamenten. 

Robert
Robert
De #1 huismus van Nederland! Schrijft van alles over films en series, het goede leven, geluk en ambitie.

Ontdek

Volgende artikelen

Ontdek

Meer leuke nieuwtjes!